2009-02-06 17:19:39• hírek • Parajdi Andrea

Elsőként 13 település jut támogatáshoz

Elfogadta a Megyei Tanács az ivóvíz-, és szennyvízrendszerek fejlesztésére készülő pályázat rövid és hosszútávú stratégiai tervét. A jelenlegi számítások szerint, 2037-re megyei szinten, 1,3 milliárd euróból lehetne 90%-ban megoldani a tiszta ivóvíz lefedettségét, valamint a szennyvízrendszerek kiépítését.

Ahogyan arról már több alkalommal is beszámoltunk az ivóvíz-, és szennyvízrendszerek fejlesztésére lekérhető, Európai Uniós támogatások megszerzésének több alapfeltétele van. Az egyik legfontosabb, hogy meg kell alapítani egy közösségfejlesztő szövetséget (ADI), amelyhez megye szinten minden település társulhat ha uniós finanszírozást szeretne. Az ADI szövetség és a vízszolgáltató vállalat között (Apaserv Rt.) léteznie kell egy szerződésnek, valamint szükség van egy megfelelően összeállított stratégiai tervre is.

Az ivóvíz-, és szennyvízrendszerek fejlesztésére előkészített pályázat rövid és hosszútávú stratégiai tervéről február 6-án, pénteken immár másodjára döntöttek a megyei tanácsosok. Azért volt szükség a terv újbóli jóváhagyására, mivel az elmúlt időszakban számtalan technikai, és törvénymódosítás történt - tájékoztatott Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője.

Mint megtudtuk, a rövid távú tervezetben az az előírásoknak megfelelő 13 önkormányzat - hat város és hét vidéki település- szerepel, amely első körben részesülhet a finanszírozásból. A harminc évet felölelő hosszútávú stratégia, a jelenlegi árakkal számolva többek között azt is leírja, hogy 2037-re megyei szinten, 1,3 milliárd euróból lehetne 90%-ban megoldani a tiszta ivóvíz lefedettségét, valamint a szennyvízrendszerek kiépítését. A megpályázható összeg azonban 102,9 millió euró. - Ezt a hatalmas pénzigényt természetesen a regionális vízszolgáltató saját tartalékai, valamint a vidékfejlesztési program keretében, az egyes vidéki települések által sikerre vitt pályázati támogatások is csökkentik majd -mondja Pataki Csaba igazgató.

Elfogadta a Megyei Tanács az ívóvíz-, és szennyvízrendszerek fejlesztésére készülő pályázat rövid és hosszútávú stratégiai tervét.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: